Groepstherapie

In de groepstherapie deel je ervaringen met anderen. Vaak zijn er dan snel gevoelens van herkenning en saamhorigheid; iedereen die in de groep zit heeft immers soortgelijke problemen.

De kracht van een groep ligt in:

 • Delen van ervaringen.
  Aan anderen vertellen hoe je je voelt, kan een opluchting zijn. Het delen van gevoelens maakt ze beter hanteerbaar. En…. door te luisteren naar een ander, word je je meer bewust van wat er in jezelf omgaat.
 • Herkenning en steun.
  Je voelt je gesteund en minder alleen wanneer andere groepsleden jouw problemen herkennen. En…. merken dat jouw inbreng waardevol is voor hen, zal je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten.
 • Leren van anderen.
  Je krijgt voorbeelden van hoe anderen met problemen omgaan of moeilijke situaties oplossen. Dit kan je op ideeën brengen voor veranderingen in je eigen situatie. Je kunt ook advies vragen aan medegroepsleden.
 • Verdieping van contact.
  Er ontstaat een netwerk van hechte en diepgaande contacten. Naarmate er meer vertrouwen en veiligheid in de groep is, kun je gevoeliger thema’s naar voren brengen. Zo leer je diepere lagen in jezelf kennen.

In principe is groepsbegeleiding voor dezelfde mensen en problemen geschikt als individuele begeleiding. Het werkt even goed. Mijn ervaring is echter dat het proces in een groep sneller kan gaan, omdat een groep veel herkenning én confrontatie biedt in een veilige omgeving. Een therapiegroep bestaat uit maximaal acht deelnemers en komt één of tweewekelijks bij elkaar.
Wil je onderzoeken of groepstherapie iets voor jou is? Neem dan contact op: info@overhoop.com voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Reacties zijn afgesloten.